NU.nl

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
  1. De NPO wil Ongehoord Nederland (ON!) een derde financiële sanctie opleggen, meldt de publieke omroep dinsdag. Aanleiding is het tweede rapport van de NPO Ombudsman, dat in november verscheen. Daarin staat dat ON! de journalistieke code van de NPO in het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws "stelselmatig heeft overtreden".
  2. Het kabinet wil het Groninger gasveld in principe vanaf oktober sluiten, mits er volgend jaar voldoende gas is geïmporteerd. Dat laat staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) dinsdag aan de Tweede Kamer weten. Gasunie adviseert het kabinet nu om het veld een jaar langer op de waakvlam te houden, in verband met de oorlog in Oekraïne.
  3. Een grote stroomstoring heeft dinsdag in de provincie Noord-Brabant rond 15.00 uur ruim 38.000 huishoudens getroffen. Rond 16.00 uur waren de problemen verholpen. Onder meer attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel werd een uur getroffen, waardoor bezoekers kort vastzaten in attracties.
  4. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil necrofilie (seksuele handelingen met het lichaam van een overleden persoon) strafbaar stellen. Hoewel minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) eerder niet helemaal tevreden was over de motie, steunt ook zij deze inmiddels.
  5. Het demonstratierecht in Nederland staat "ernstig onder druk" door het aanhouden van klimaatactivisten die opriepen tot het blokkeren van een deel van de A12 in Den Haag. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dinsdag.